HOME PAGE HOME PAGE
Čtvrtek 18.04.2024
 
AREÁL SOLISKO
Dopravní přístupnost
Mapa areálu
Lyžařské trasy
Občerstvení
Lyžařská škola
SKI servis
Půjčovna lyží
Parkoviště
Fotogalerie
Ceník služeb
Napište nám
SJEZDOVKY A VLEKY
Sjezdovka 600 m
Sjezdovka 450 m
Sjezdovka 280 m
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality
Akce v regionu
HORNÍ BEČVA
Obec Horní Bečva
Historie obce
Symboly obce
Památky a architektura
Kultura a zábava
Přírodní zajímavosti
Turistické zajímavosti
Sport a relaxace
Ubytování a stravování
Obchod a služby
Vzdělávání
Zdravotnictví
Policie a hasiči
Pohotovostní služba

Sbor dobrovolných hasičů [ Hasiči ]

100.let oslava hasiči
Oslava 100.let vzniku SHD Horní Bečva - 12.srpna 2006
Sbor dobrovolných hasičů byl založen na Horní Bečvě 27.9.1906. Založení sboru bylo doporučeno okresním hejtmanem panem Vališem a po vypracování stanov požádáno císařsko-královské místodržitelství v Brně o souhlas. Tehdejší starosta obce František Kretek v prosinci roku 1906 nechává vyhlašovat, že kdo má zájem stát se hasičem, aby se přihlásil u Jana Ondrucha čp. 313 a Karla Maliny čp. 233. Měli se hlásit především muži, kteří byli vojáky - přihlásilo se jich 32.

Do roku starosta složil přísahu: "Přísahám před Bohem na svou čest, že budu věrně a poctivě plnit úkoly a nařízení. Slibujeme, že budeme zachovávat spolkové stanovy a řády a druha milovat, k sobě bratrsky stát, v nebezpečí se neopouštět, ale mužně si pomáhat, jak nám káže naše svědomí a hasičská čest. Tak slibujeme!"

První starostou hasičů byl Jan Malina čp. 252. V roce 1909 byla zakoupena dvoukolová kyvadlová stříkačka od firmy Stratílek 326 zl. a 37 kr. z daru občanů. Asi v roce 1910 byla použita při ohni u Fárka na Kopečku ( v Kněhyních nad panem Rohlem ), tehdy ji tahaly krávy a než se vše připravilo dřevěná chalupa shořela.

V roce 1931 byla dostavěna zbrojnice (nynější radnice). Bylo rozhodnuto, že ve věži, která sloužila hlavně k sušení hadic budou zamontovány věžní hodiny. Pod každým ciferníkem budou též umístěny nápisy:
strana západní: Hore Valaši, páni nás straší!
strana jižní: Směle vpřed, rychle a hned!
strana východní: Bohu ke, cti bližnímu ku pomoci, vlasti k oslavě!
strana severní: Tento dům byl postaven za pomoci všech občanu pro blaho obce!


Při první výměně střechy byly tyto nápisy zatřeny barvou.

V roce 1934 byla zakoupena první motorová stříkačka od firmy Hrček a spol. Brno. Při předání stříkačky bylo provedeno okrskové cvičení za účasti 8 sborů. Stříkačka byla posvěcena farářem Vilémem Shmiedem. V té době byl starostou sboru pan Josef Martinák čp. 62, velitelem sboru pan Matouš Ondruch, kteří připravili velmi pěkné oslavy.

V roce 1942 komisař Zecha nařizuje vystěhování požární techniky ze zbrojnice a v uvolněném prostoru zařizuje zásobovací oddělení a kancelář. Od té doby byla budova obecním domem - radnicí. Stříkačka byla umístěna u pana Jana Kubáně čp. 120 a v garáži měšťanské školy.

V roce 1968 předseda MNV Vojtěch Baroš předal hasičům novou hasičskou zbrojnici.

V roce 1974 byla navázána družba mezi hasičskými sbory Staré Město u Uher. Hradiště a Horní Bečvou, v roce 1975 mezi Makovem a Horní Bečvou - družby trvají dodnes.

V roce 1977 s ohledem na zvyšující se výskyt lesních požárů se našim hasičům podařilo doplnit strojový park nejnovějším typem terénní cisterny Tatra 148/32.

V roce 1980 se uskutečnilo ve Valašském Meziříčí Mistrovství ČSFR v požárním sportu. Naše organizace byla pověřena uspořádáním kulturního setkání všech delegací. Hosty uvítal staroslovanským způsobem Matouš Ondruch a Jaroslava Malinová ve valašských krojích.



V současné době disponuje hasičský sbor v Horní Bečvě touto technikou:
- Tatra 148/32 CAS
- A 31 DUS
- GAZ 1973 (nejstarší v okrese)
- Radiostanice (2ks pevná, 4ks přenosná)
- Centrála na osvětlení
- PS 12 plovoucí čerpadlo
Hasičárna Horní Bečva

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Hasiči
AKTUALIZACE: uživatel č. 358 org. 150, 13.07.2012 v 20:19 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®